(Door Leonien)

Vandaag is een nieuw begin om het anders te doen.

Gezonder en gelukkiger.

Of misschien juist wel hetzelfde als gisteren, omdat het toen ook al lekker ging.

Vandaag is een dag vol kansen, om je niet gek te laten maken.

Om te laten zien wat je kunt; sterk en kwetsbaar.

Vandaag is een mooie dag om te zijn wie je wilt zijn, dichtbij jezelf.

Daar word je nog mooier van, en de wereld om je heen ook.

Vandaag vallen, maar uiteindelijk nog één keer opstaan.

Daar leer je van. En dat maakt je sterk.

Afgelopen maanden wordt in het filmhuis een commercial (klik op het plaatje boven) met deze tekst getoond van de Gezonde Generatie. Onze olympische sporters zijn weer terug in Nederland gekomen met een ambitie voor jongeren.

Nederlandse kinderen bewegen te weinig, en leven ongezonder dan leeftijdsgenoten in andere landen. Als we zo doorgaan hebben 10 miljoen nederlanders een chronische aandoening over 20 jaar. De gezonde generatie is een initiatief van 20 gezondheidsfondsen, dat zich richt op een gezonde generatie in 2040. TeamNL, onze olympische en paralympische sporters, roepen op tot support van de gezonde generatie: “wij weten hoe het is om steun te krijgen. De support die wij altijd krijgen, geven we door aan jullie”.

Support gaat om de ander zien in waar hij goed in is, en aanmoedigen om er iets mee te doen, om het sterker te maken. Dat betekent soms ook juist praten over waar je je verliezer voelt en kwetsbaar bent. Om daarna weer sterker verder te kunnen.

In een paar zinnen beschrijft dit waar Team Jeugd in de Jeruzalemkerk het afgelopen jaar een start mee heeft gemaakt. Pastoraat voor jongeren gaat over support in de relatie die we met hen aangaan. We hebben u daarbij nodig!

Wij denken dat het is samen te vatten met 4 B’s: Bless, Belong, Behave, Believe. Alle jongeren hebben vanuit Team Jeugd, een volwassene die speciaal aandacht voor hen heeft.

De 4 B’s zijn terug te zien in:

• BLESS | bid voor de jongere en deel eventuele zorgen met team jeugd, om elkaar daarin ook als team te steunen.
  • BELONG | wees één van de vijf volwassen door wie de jongere gezien wordt en gekend in de kerk, om zich thuis te kunnen voelen.
  • BELONG | bouw via natuurlijke betrokkenheid aan een betekenisvolle relatie, waarin je tot voorbeeld kunt zijn.
  • BEHAVE | wees een voorbeeld voor de jongere in hoe je leeft, door jezelf te laten kennen.
  • BELIEVE | laat in het dagelijks leven zien hoe een leven vanuit geloof vorm krijgt, en durf hierover gesprek aan te gaan met de jongere.

Daar hoef je natuurlijk helemaal geen lid van team jeugd voor te zijn; dat kunnen we samen!

Hoe supporten wij als volwassenen onze jongeren?

Waar hebben wij steun ontvangen, die we kunnen doorgeven?

Zien we ze in wat ze kunnen?

Zien we ze in wie ze zijn; sterk en kwetsbaar?

Steunen we ze in het groeien naar de persoon die zich in hen ontwikkelt?

Dichtbij zichzelf, dichtbij hoe God hen bedoeld heeft.

Zodat ze vertrouwen krijgen dat ze mooie mensen zijn, en kleur mogen geven aan de wereld waar ze deel van uit maken, ook in de kerk?

Categorieën: Blog